Olika typer av köksstolar

Letar du nya köksstolar för ditt hem? Då får vi säga grattis, det finns idag nämligen otroligt mycket fint att välja på. Vi tänkte med denna artikel kika lite närmare på olika typer av köksstolar som finns att köpa för hemmet – det finns något för alla smaker.

Till en början kan vi konstatera att de flesta människor är överens om en sak – nämligen att köksstolar ska inte bara vara snygga att se på, utan också bekväma att sitta i. Vill man ha en riktigt bekväm stol att ställa i sitt kök ska man kika efter en stoppad köksstol. Många av dessa kan upplevas som sköna små fåtöljer med otroligt bra sittkomfort. Ofta är de också trevliga att vila ögonen på och ger samtidigt ett exklusivt intryck till köket.

Finns det några nackdelar med stoppade stolar? Möjligtvis att vissa modeller av dessa tar upp mer lite mer plats runt ett bord än vanliga, enkla stolar. Detta kan tyvärr bli ett problem om man råkar ha ett litet köksbord, helst vill man ju att alla runt bordet ska ha tillräckligt med utrymme så att man kan röra sig obehindrat med armbågar och annat.

Något annat värt att tänka på är att stoppade stolar ofta betingar ett lite högre pris än andra stolar. Många designintresserade människor är beredda att öppna plånboken och betalar mer än gärna några hundralappar extra per stol, ibland till och med ett par tusenlappar extra om stolarna är riktigt fina och unika. Är man många medlemmar i en familj eller ofta har stora middagsbjudningar och behöver köpa 8, 10 eller 12 exemplar av dessa stolar kan summorna snabbt skena iväg.

Många av dagens storsäljande stolmodeller är tillverkade i trä. Det är ett otroligt populärt material och används ofta till att tillverka mycket mer än bara stolar. Därför kan det vara lätt att matcha stolar i trä med andra möbler man ofta har i ett kök som också råkar vara byggda i trä, exempelvis kökssoffor, skänkar och vitrinskåp.

Andra mycket vanliga material för stolar är plast och metall. Det har blivit allt mer populärt med stolar som är tillverkade i kombinationer av material, till exempel att benen är i trä, kanske teak, lönn eller oljad ek, medans sitsen och ryggen är i plast, exempelvis starkt och tåligt polypropylen.

Är du sugen på en köksstol som troligtvis aldrig blir omodern, och som finns att köpa i de flesta välsorterade möbelbutiker, är det värt att ta en titt på pinnstolen. Denna stol är en storfavorit i många svenska hem och beskrivs kanske allra bäst som en “tidlös klassiker”. En pinnstol är både slitstark och tålig, det är inte direkt ovanligt att dessa stolar går i arv från mormor eller farmor till nästa generation.

En starkt bidragande orsak till pinnstolens starka popularitet idag är att dessa går att få i en stor mängd härliga färger, inte bara vitt, svart, rött och grått, utan även mer ovanliga och exklusiva färger som rosa och turkos. Det finns med andra ord en pinnstol för alla smaker när det kommer till val av färg.