Vitrinskåp går att få i nästan alla tänkbara stilar

I ett vitrinskåp kan man få plats med ganska så mycket. Många väljer att förvara festglasen och finporslinet här, men dessa skåp kan också vara ett utmärkt ställe för att förvara konstföremål, semesterminnen, fotografier och annat man gärna vill visa upp för sina besökare, men samtidigt skydda från damm och stötar. Det är egentligen bara du själv som sätter gränserna för vad som ska visas upp hemma hos dig!

Heminredning är populärt och har vuxit starkt de senaste årtiondena. Nu för tiden går det att få vitrinskåp i nästan alla tänkbara stilar. Tanken med detta är mycket bra – nämligen att alla människor ska kunna hitta något som passar med den inredningsstilen de valt för sina hem. Nedan tänkte vi ge lite exempel på olika typer av vitrinskåp som idag finns att införskaffa för en rätt överkomlig peng.

Vitrinskåp har varit populära i Sverige under en lång tid. Själva ordet vitrin sägs ha sitt ursprung från det franska ordet “vitrine”, som i sin tur kommer från det latinska ordet “vi’trum” som rent översatt betyder glas. Många äldre människor tycker fortfarande idag bäst om de gamla klassiska modellerna i trä, kanske furu eller oljad ek. Här snackar vi om stora, rejäla skåp som kunde väga en bra bit över 80 kg. Vanligt var att den övre delen var konstruerad att ha två stora skåp, givetvis med glasdörrar och den nedre delen var utrustad med två lådor och allra längst ned fanns två stora skåp.

Många yngre människor vill inreda sina hem i en modern stil. Man väljer därför ett stilrent vitrinskåp, gärna i färgen vit eller svart och ibland med högblank lack. Det är också vanligt att dessa läckra modeller kommer utrustade med LED-belysning som på ett elegant sätt kan lysa upp alla de föremål man ställer i skåpet.

Moderna möbler tar ofta mindre plats. Det är inte alls ovanligt att man idag bor trångt – många unga vuxna och folk boende i de större tillväxtorterna runtom i Sverige där det råder bostadsbrist bor i små lägenheter och då behöver man möbler som är smart utformade. Ibland kan ett litet vitrinskåp vara den enda riktiga förvaringsmöbeln man får plats med i hemmet, i alla fall om man också vill få plats med alla de andra viktiga möblerna man behöver för att hemmet ska fungera som exempelvis säng, soffa, soffbord och ett köksbord.

Ett litet vitrinskåp är precis som det låter – ett skåp med en glasdörr som fyller sin funktion, men som är lite mindre i storlek och ofta även smartare utformat än de andra modellerna. Höjden på dessa kan i många fall vara precis den samma som på de större varianterna, men den stora skillnaden är att de är betydligt smalare på bredden och ofta bara utrustade med en singeldörr i stället för dubbla-dörrar. Att de är smalare gör att de är mycket mer smidiga att ställa i små vardagsrum och kök där varje kvadratmeter räknas. Två andra bra fördelar med ett litet smalt vitrinskåp är de ofta kan vara lite billigare att införskaffa och samtidigt betydligt lättare att frakta hem.