Molnlösningar

Molnet eller datormolnet är ett begrepp som ofta används numera och den främsta anledningen till detta är att det är så oerhört smidigt att använda. Andra namn på begreppet är molntjänster, cloudtjänster eller molnlösningar. Genom olika molnlösningar behöver du inte längre oroa dig för att minnet ska ta slut på telefonen, surfplattan eller datorn. Inte heller behöver du oroa dig för att alla bilder, filmer, dokument och liknande saker ska försvinna om din telefon eller dator skulle gå sönder, eftersom de genom molnlösningar lagras på annan plats än i själva telefonen. Med molnlösningar blir livet därmed lite enklare och mindre stressfullt, så det är väl värt tiden att ta sig en närmare titt på olika molnlösningar.

Populära molnlösningar

Det finns idag massvis av företag som erbjuder molnlösningar men några av de mest använda är:

Vilken molnlösning som du väljer beror förmodligen på vilken typ av telefon eller dator du har liksom vilket operativsystem som du använder. Däremot är du inte nödvändigtvis bunden till en viss typ av molnlösning bara för att du har en viss typ av smartphone, dator eller operativsystem.

Google, Microsoft och Apple

De tre förstnämnda alternativen i punktlistan här ovan är alla ägda av jättebolagen Google, Microsoft och Apple och därav är det väldigt många som använder sig av någon av dem.

Google Drive

Google Drive är mycket riktigt Googles molntjänst och det faller sig naturligt att det är extra vanligt att använda sig av Google Drive på telefoner som har Android som operativsystem. Google Drive är helt gratis upp till 15 GB lagring och därefter finns större lagringspaket att använda. Exempelvis är kostnaden för 100 GB 19 kr per månad medan 1 TB kostar 99 kr per månad.

OneDrive

OneDrive tillhör Microsoft och denna molnlösning gick tidigare under namnet SkyDrive. Microsoft är inte riktigt lika generösa med gratis lagring som Google är, då de endast erbjuder 5 GB lagring utan kostnad. Om du vill använda OneDrive men vill ha mer utrymme så börjar deras betalerbjudande på cirka 17 kr per månad för 50 GB.

iCloud

Om du har en iPhone, iPad, Mac eller annan produkt från Apple så är iCloud ett alternativ när det kommer till molnlösningar. Precis som OneDrive så får du 5 GB gratis och därefter kan du välja mellan olika betalalternativ. Exempelvis så får du 50 GB för 9 kr per månad i iCloud men du kan även välja 200 GB eller 2 TB.

Dropbox

Till skillnad från de övriga tre molnlösningarna så är Dropbox ett lite mer neutralt alternativ eftersom det är en fristående tjänst som inte tillhör någon av de övriga jättarna. Därmed går det precis lika bra att använda Dropbox oavsett om du har Android, Windows, iOS eller Linux och så vidare. Dropbox har också ett gratisalternativ men det är tyvärr väldigt mycket sämre än de övriga tre då Dropbox endast ger dig 2 GB utan kostnad. Om du däremot är villig att betala så kan du få 1 TB för 8,25 euro per månad, vilket blir cirka 85 kr och får sägas vara väldigt konkurrenskraftigt.